Παρότι ανήκω στο κλάμπ με τους φανατικούς θαυμαστές του Stanley Kubrick, το The Shining δεν βρίσκεται στη λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες του θρυλικού σκηνοθέτη. Αυτό φυσικά δεν λέει κάτι για την ποιότητά της. Το The Shining, που κυκλοφόρησε το 1980 και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Stephen King, απαιτεί, όπως πολλές άλλες από τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, συζήτηση και ανάλυση προκειμένου να καταλάβεις όσο το δυνατόν περισσότερα για το ποιο είναι το μήνυμα ή ο συμβολισμός της ιστορίας. Είναι επίσης από τις ταινίες που δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό του θεατή εξαιτίας της μοναδικής ατμόσφαιρας, της ευρηματικής σκηνοθεσίας που παρέδωσε μερικά από τα πρώτα και καλύτερα tracking shots και της ερμηνείας του αφηνιασμένου Jack.
Στο Room 237 του σκηνοθέτη και editor Rodney Ascher πέντε άνθρωποι που δεν βλέπουμε ποτέ στην οθόνη κάνουν τη δική τους ανάλυση για το νόημα της ταινίας και το τι πραγματικά ήθελε να πει ο Stanley Kubrick. Μπορεί να είσαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του έργου του Kubrick, είναι σχεδόν σίγουρο όμως πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει και μελετήσει την ταινία, που δίχασε κοινό και κριτικούς με την κυκλοφορία της στις αίθουσες, περισσότερες φορές.
Ποιος από εμάς δεν απολαμβάνει την αποκάλυψη μυστικών που υπάρχουν στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο και πιο συγκεκριμένα στο δωμάτιο 237? Έτσι λοιπόν στα 90 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ βομβαρδιζόμαστε με διαφορετικές απόψεις που άλλοτε σοβαρές μιλούν για συνομωσίες που προσπαθούσε ο Kubrick να ξεσκεπάσει και άλλοτε γελοίες που δείχνουν την εμμονή που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με κάποιο θέμα και μία ταινία. Το πέρασμα τα τελευταία 20 χρόνια από VHS σε dvd και πρόσφατα σε bluray επέτρεψε στους ομιλητές να αναλύσουν κάθε πόστερ στους τοίχους, κάθε παράθυρο και πλάνο και να εξηγήσουν τις τεχνικές του Kubrick που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούν διαφημιστές για να περάσουν υποσυνείδητα μηνύματα στους θεατές.
Το ντοκιμαντέρ λοιπόν, που έκανε πρεμιέρα σε πολλά φεστιβάλ την περασμένη χρονιά μεταξύ των οποίων και στις δικές μας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν είναι ποτέ βαρετό και οι θεωρίες που διατυπώνονται έχουν ενδιαφέρον στο μεγαλύτερο μέρος. Μεταξύ άλλων ακούμε θεωρίες που αφορούν την αντιμετώπιση που είχαν οι Ινδιάνοι από τους Αμερικάνους και ότι η ταινία στην πραγματικότητα μιλάει για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις ενέργειες του Χίτλερ. Μία ακόμη τονίζει πως είναι δυνατό να παρακολουθήσεις την ταινία από το τέλος προς την αρχή και να βγάλεις σημαντικά συμπεράσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό των πρωταγωνιστών. Και μιλώντας για τις σκέψεις και τις επιθυμίες των πρωταγωνιστών, διατυπώνεται η άποψη πως το διάσημο δωμάτιο 237 αντικατοπτρίζει όλες τις κρυφές και ερωτικές κυρίως επιθυμίες τους. Προσωπικά θεωρώ πιο ιντριγκαδόρικη αυτή που απορρίπτει πως η Αμερική επισκέφτηκε το Φεγγάρι το 1969 και πως ο Kubrick ήθελε να το αποκαλύψει αυτό. Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερη ανάπτυξη αυτής της άποψης.
Τελικά είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψεις όλα όσα βλέπεις και ακούς στο Room 237. Είναι σίγουρο όμως πως θα κινήσουν την περιέργειά σου αν ανήκεις στους θαυμαστές του The Shining και των ταινιών του Stanley Kubrick γενικότερα. Αρκετοί συνεργάτες του σκηνοθέτη απέρριψαν τις θεωρίες που διατυπώνονται, χάνοντας όμως με τον τρόπο αυτό το πραγματικό νόημα του ντοκιμαντέρ, το οποίο λειτουργεί κατά τη γνώμη μου περισσότερο ως παρουσίαση του βαθμού που μπορεί να επηρεάσει μία ταινία έναν άνθρωπο και το τρόπο που αυτός ερμηνεύει τα όσα συμβαίνουν σε αυτή. Όλοι εμείς που αγαπάμε τις ταινίες έχουμε σκηνές, ερμηνείες ή μικρές στιγμές σε μία ταινία που μας γοητεύουν και τους δίνουμε το δικό μας νόημα, χωρίς απαραίτητα να είναι το σωστό. Αυτό κάνουν και οι ομιλητές στο Room 237, οι οποίοι δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές της Λάμψης και περιγράφουν την εμπειρία που έχουν βλέποντας τη ταινία για πρώτη φορά.
Να περιμένω κάτι σχετικό για το Eyes Wide Shut, που λογικά θα έχει και περισσότερο ενδιαφέρον, είναι μάλλον απίθανο?
Αναδημοσίευση από το Horrorant.com
No comments:
Post a Comment