Τέτοια περίοδο το 2013, ο νεαρός Χιλιανός σκηνοθέτης Sebastián Silva πήγε στο φεστιβάλ του Sundance με 2 ταινίες. Η πρώτη ήταν το Magic Magic που για διαφημιστικούς λόγους προωθήθηκε σαν ταινία τρόμου και η δεύτερη ήταν το πιο ανεξάρτητο Crystal Fairy & The Magical Cactus που έγινε στη διάρκεια προετοιμασίας της πρώτης ταινίας. Εκτός του χαμηλού μπάτζετ κοινό χαρακτηριστικό και για τις δύο ταινίες είναι η συμμετοχή του Michael Cera στο καστ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το Magic Magic ξεκινάει με όλα τα στοιχεία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σημερινές εμπορικές ταινίες τρόμου. Μια παρέα νεαρών, τους οποίους υποδύονται μεταξύ άλλων οι ταλαντούχοι Juno Temple, Emily Browning και Michael Cera, επισκέπτεται τη Χιλή. Η Sarah εξαιτίας υποχρεώσεων που έχει στο πανεπιστήμιο της αφήνει την κολλητή της Alicia με τους φίλους της. Η Alicia όμως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Δεν μπορεί να κοιμηθεί, τρομοκρατείται από τον Brink του Michael Cera και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο Agustín (Agustín Silva) δοκιμάζει να την υπνωτίσει.
Και παρότι από την αρχή της ταινίας υποψιάζεσαι την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί, το Magic Magic πιάνει απροετοίμαστο το κοινό κάνοντας κάτι καινούργιο. Ή μάλλον κάτι διαφορετικό. Επιστρέφει στις ταινίες που βλέπαμε τις δεκαετίες του 60 και 70, όπου ο τρόμος δεν ερχόταν από αιματοβαμμένες σκηνές ή κάποιο τέρας αλλά από την παράνοια των χαρακτήρων και τις ιστορίες που επικεντρώνονταν σε αυτούς. Έτσι και εδώ ο μεγάλος αντίπαλος της πρωταγωνίστριας Alicia είναι ο ίδιος της ο εαυτός. Και η Juno Temple κερδίζει τις εντυπώσεις με μία εσωτερική ερμηνεία που καταφέρνει να μας μεταφέρει τις ανασφάλειες και τις φοβίες που μπορεί να έχει κάποιο άτομο όταν βρίσκεται μακρυά από το σπίτι του.
O Sebastian Silva επιλέγει νωρίς να μας κρατήσει μακρυά από το παρελθόν των χαρακτήρων και ο μόνος τρόπος να τους γνωρίσουμε είναι να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά τους. Και η αλήθεια είναι πως με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να δημιουργήσει σασπένς. Πιο ακραίος όλων είναι ο Brink του Michael Cera, του οποίου το καλό κωμικό timing και οι στιγμές αμηχανίας εξυπηρετούν την υπόθεση και προσθέτουν κάποιες έντονες σκηνές. Την πρώτη ώρα η κατεύθυνση της ταινίας παραμένει άγνωστη και η κινηματογράφηση του Silva δημιουργεί μυστήριο. Σε αυτό συμβάλει και η φωτογραφία του θρυλικού Christopher Doyle (In the Mood for Love, Hero) και του Glenn Kaplan που κάνουν το χρώμα κίτρινο να ξεχωρίζει μέσα στην χρωματική παλέτα τους. Μετά όμως από προσεγμένες επιλογές που αφορούν την ατμόσφαιρα και το ρυθμό που κινείται η ιστορία, στο τρίτο μέρος οι εξηγήσεις που δίνονται σχετικά με την κατάσταση της πρωταγωνίστριας μάλλον αποτυγχάνουν να πείσουν και είναι λιγότερα εμπνευσμένες από όλα όσα βλέπουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ακόμα και έτσι όμως το Magic Magic είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που καταφέρνει να δημιουργήσει στιγμές παράνοιας και σασπένς, επιμένοντας στο να παρουσιάσει τα πάντα από την οπτική του χαρακτήρα που υποδύεται η πολύ καλή Juno Temple. Συστήνει επίσης το ταλέντο του Sebastián Silva, ο οποίος με τις δύο συνεργασίες του με τον Michael Cera δείχνει πως διαχειρίζεται καλύτερα σκηνές που επιτρέπουν στους χαρακτήρες και την ιστορία να χαλαρώσουν χωρίς την πίεση να προχωρήσει με την υπόθεση. Το Magic Magic δεν κινήθηκε όπως θα ήθελαν οι δημιουργοί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ τη χρονιά που μας πέρασε και η κυκλοφορία του κατευθείαν σε dvd υποδεικνύει πως μάλλον θα το δούμε σε λίστες με υποτιμημένες ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια.
Βαθμολογία: 3/5
No comments:
Post a Comment