Friday, January 24, 2014

Time Forgot: THE RUNDOWN (2003)


Βλέποντας το The Rundown του Peter Beg ήρθαν στο μυαλό μου οι ταινίες του Edgar Wright. Φυσικά δεν υπάρχει η ιδιοφυία των σεναρίων και του editing του δεύτερου, αλλά έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που είδα τόσο πολύ coverage. Φυσικά υπάρχουν σκηνοθέτες όπως ο μεγάλος Brian De Palma που δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι καλύτερη όμως για ταινίες όπως το The Rundown που πρώτον σε πάνε σε μέρη που δεν έχεις δει και δεύτερον δεν έχουν αρκετή πλοκή για να κρατήσουν την προσοχή σου. Έτσι καμία λήψη δεν επαναλαμβάνεται και ο Peter Berg φροντίζει να δώσει μεταξύ άλλων μερικές τρελές σκηνές δράσης που οι φαν του είδους σίγουρα θα εκτιμήσουν. Μόνο λογικό φαντάζει ότι ο Berg κατέληξε να κάνει μεγάλες ταινίες δράσης όπως το Battleship και το πρόσφατο Lone Survivor.

Σε έναν από τους πρώτους του μεγάλους ρόλους μετά το Scorpion King 3, ο The Rock πρωταγωνιστεί ως Beck, ένας ικανότατος άντρας που είναι σε θέση να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή. Μετά την εισαγωγική σκηνή στην οποία ξυλοκοπάει μία ομάδα football, το αφεντικό του τον στέλνει στον Αμαζόνιο να βρει το γιο του Travis, που υποδύεται ο Seann William Scott. Έτσι ξεκινάει μία περιπέτεια που αναμιγνύει το κυνήγι ενός θησαυρού (Raiders of the Lost Ark style), την Rosario Dawson και το ζωντανό θρύλο Christoph Walken να συνεχίζει να βγάζει μονολόγους.

Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ταινίας έρχεται στα πρώτα λεπτά όταν ο The Rock μπαίνοντας σε ένα κλαμπ περνάει δίπλα από τον Arnold "The Governator" Schwarzenegger, ο οποίος του λέει απλά "Have fun". Action junkies σε όλο τον κόσμο ενθουσιάστηκαν και υπέθεσαν πως ο τεράστιος superstar, που επέστρεψε δυναμικά τη χρονιά που μας πέρασε με τα The Last Stand και Escape Plan, παρέδωσε με αυτό τον τρόπο τη σκυτάλη στον ανερχόμενο ακόμα τότε The Rock. Και μπορεί ο Dwayne Johnson να μην έχει φτάσει σε καμία περίπτωση τον πρωταγωνιστή ταινιών όπως τα Commando και Predators, έχει γίνει όμως ένας από τους πιο εμπορικούς action star των τελευταίων χρόνων.

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μπορείς να πεις για το χαρακτήρα του The Rock εδώ, είναι ότι συχαίνεται τα όπλα και όπως του λέει ένας κακός σε κάποιο σημείο "είναι ο πρώτος Αμερικανός στον οποίο δεν αρέσουν." Αν και στα τελευταία λεπτά βλέπουμε τον Beck να αλλάζει τα γούστα του, είναι εξαιρετική ιδέα για ταινία δράσης - που λογικά θα έχει γίνει κάποια στιγμή τις προηγούμενες δεκαετίες- να έχει ένα μεγάλο πρωταγωνιστή που παραμένει αδιάφορος στη χρήση των όπλων και σπάει στο ξύλο κακούς για 100 λεπτά.

Πέρα από τη παρουσία του The Rock, η ταινία τουλάχιστον για τα πρώτα 40 λεπτά, κρατάει έναν ανανεωτικό ρυθμό επειδή αυτό που βλέπεις είναι τόσο ελαφρύ. Σε σύγκριση με τις περισσότερες πρόσφατες ταινίες, δεν απειλούνται οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων και το μόνο κακό που πρέπει να βιώσουν οι θεατές είναι το χαρακτήρα του Seann William Scott, τον οποίο χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το Goon για να μας αρέσει μετά τα American Pie.

Το The Rundown είναι εκείνη η ταινία που βρίσκεται οριακά πάνω από τη βάση, θα δεις χωρίς απαιτήσεις και θα περάσεις καλά. Το χιούμορ υπάρχει σε μέρη και οι σκηνές δράσης είναι εντυπωσιακές. Όταν ο The Rock δεν αποδεικνύει ότι είναι action star, η ταινία μάλλον κουράζει αλλά οφείλουμε να εκτιμήσουμε την απουσία οποιασδήποτε σοβαροφάνειας. Ταινίες σαν το The Rundown δεν γυρίζονται σχεδόν ποτέ σήμερα και το γεγονός πως ο Peter Berg δουλεύει με σεναριογράφους για ένα σίκουελ, όπου θα δούμε μόνο το χαρακτήρα του The Rock να επιστρέφει, επιβεβαιώνουν τις ικανότητες του σταρ στα ταμεία.


No comments:

Post a Comment