Tuesday, January 31, 2012

X-Men First Class [4.5/5]


Σκηνοθεσία: Matthew Vaughn
Ηθοποιοί: James McAvoy,Michael Fassbender,Kevin Bacon,Jennifer Lawrence
Διάρκεια: 133 λεπτά
Πρεμιέρα: 9 Ιουνίου
Είδος ταινίας: Adventure|Drama|Action|Sci-Fi|Thriller

Υπόθεση:
Προτού οι Τσαρλς Ξαβιέ και Έρικ Λενσέρ πάρουν τα ονόματα Professor X και Magneto αντίστοιχα, ήταν δύο νέοι άντρες που ανακάλυπταν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Πολύ πριν γίνουν οι μεγαλύτεροι εχθροί, ήταν κολλητοί φίλοι, δούλευαν μαζί, αλλά και με άλλους μεταλλαγμένους για να σταματήσουν τη μεγαλύτερη απειλή που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Στην πορεία όμως, δημιουργείται μια ρήξη ανάμεσά τους, που οδηγεί στον αιώνιο πόλεμο μεταξύ της Αδελφότητας του Magneto και των X-Men του Professor X.

Τι Έχουμε Εδώ :
Ο Μάθιου Βον ("Kick-Ass") σκηνοθετεί το πολυαναμενόμενο πρίκουελ της σειράς ταινιών "X-Men" και μας παρουσιάζει πώς ξεκίνησαν όλα για τους θρυλικούς αυτούς ήρωες. Ο Μπράιαν Σίνγκερ, που είχε σκηνοθετήσει τις πρώτες ταινίες της σειράς, αυτή τη φορά τελεί χρέη παραγωγού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τους Τζέιμς ΜακΑβόι ("Wanted", "The Last King of Scotland"), Μάικλ Φασμπίντερ ("Hunger") και Μπέντζαμιν Ουόκερ (“Kinsey”).

Trivia
- Ο Matthew Vaughn αρχικά είχε προσληφθεί για να σκηνοθετήσει το Last Stand,επειδή όμως δέχτηκε πίεση από το στούντιο να τελειώσει γρήγορα την ταινία αποχώρησε από το project.
- Για τη δημιουργία της ταινίας βασικές επιρρόες για τον σκηνοθέτη αποτέλεσαν οι πρώτες 2 ταινίες των X-Men,το Star Trek και οι ταινίες του James Bond των 60s.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται τα πρώτα xmen που έκαναν την εμφανισή τους πριν από μια δεκαετία.Από τότε μέχρι τώρα έχουν βγει 4 ταινίες με τους διάσημους μεταλλαγμένους που όλες -άλλες περισσότερο άλλες λιγοτερό- έκαναν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.Από αυτές όμως οι δύο πρώτες είναι εκείνες που αγαπήθηκαν περισσότερο από κοινό και κριτικούς ενώ οι δυο τελευταίες χάλασαν κατά κάποιο τρόπο το όνομα που είχε δημιουργησει το franchise.Έτσι εξαρχής οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης Matthew Vaughn είχαν δύσκολη δουλειά αφού έπρεπε να φέρουν τους ανθρώπους πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και να δημιουργήσουν μια ποιοτική ταινία.

Αρχικά θα μιλήσω για το σκηνοθέτη Matthew Vaughn,ο οποίος κερδίζει όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις δημιουργώντας ευχάριστες και διασκεδαστικές ταινίες που δεν έχουν όμως καμία σχέση μεταξύ τους.Έτσι μέσα σε 7 χρόνια έχει ήδη τις ταινίες Layer Cake,Stardust,Kick Ass και τώρα τους XMen στο ιστορικό του.Το xmen είναι πρώτη big budget ταινία του οπότε πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα που δημιούργησε μια γεμάτη ταινία με πλουσια εφέ,καταιγιστικές σκηνές δράσης και ανάπτυξη χαρακτήρων.Όσον αφορά τις ερμηνείες εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι ο McAvoy και ο Fassbender(τον οποίο βλέπουμε παντού φέτος) στους ρόλους του Ξαβιέ και Έρικ αντίστοιχα και ο Bacon στο ρόλο του Σόου.Ειδικά η σχέση των δυο πρώτων αποτελεί κλειδί για την ταινία αφού δείχνει πως γνωρίζονται και τη συνέχεια της σχέσης τους.Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς δεν ξεχώριζει κάποιος χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έκαναν τη δουλειά τους.Η ταινία προσφέρει ένα υπερθέαμα οπτικών και ηχητικων εφέ,καταφέρνει όμως να ξεπεράσει το συνηθισμένο blockbuster και να αναπτύξει τους βασικούς τουλάχιστον χαρακτήρες του και να έχει μια αρκετά ενδιαφέρον πλοκή(στα συν ότι χρονολογικά βρίσκεται στα 60s) και ευέλικτη σκηνοθεσία.Μια από τις καλύτερες ταινίες που αφορά τους σουπερ ήρωες (βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου μαζί με μία ή δύο ακόμα,χωρίς να μετράω τους Batman του νόλαν) και σίγουρα ένα από τα καλύτερα blockbuster του φετινού καλοκαιριού.

No comments:

Post a Comment