Tuesday, January 31, 2012

Review: David Fincher's The Girl with the Dragon Tattoo [5/5]


Σκηνοθεσία: David Fincher
Σενάριο: Steven Zaillian , Stieg Larsson
Ηθοποιοί: Daniel Craig / Rooney Mara / Christopher Plummer / Stellan Skarsgard / Robin Wright
Διάρκεια: 158 λεπτά
Πρεμιέρα: 12 Ιανουαρίου 2012

Υπόθεση:
Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, κορυφαίος ερευνητής δημοσιογράφος που έχει βρεθεί κατηγορούμενος για δυσφήμηση ενός επιχειρηματία, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του Χένρικ Βάνγκερ, ενός συνταξιούχου μεγαλοβιομήχανου, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία ο Μπλόμκβιστ ανακαλύπτει πως η μακρά ιστορία της πολυμελούς οικογένειας του Βάνγκερ είναι γεμάτη από έριδες, μίση και ανομολόγητα μυστικά, η Λίζμπεθ Σαλάντερ, μια εκκεντρική χάκερ με εριστική συμπεριφορά και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει για τους δικούς της λόγους να τον βοηθήσει να βρει την άκρη του νήματος.

O Fincher έρχεται δεύτερος να σκηνοθετήσει μια ταινία που βγήκε πριν από 2 χρόνια στη Σουηδία και βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας Millenium. Τα βιβλία τα λάτρεψα και τα τρία και ενώ η πρώτη σουηδική ταινία μου άρεσε (δεν έχω δει τις υπόλοιπες) δεν μπορώ να πω πως τη λάτρεψα.

Η ταινία όπως και τα βιβλία είναι βίαιη, σκληρή και έχει αρκετές αναφορές για συμπεριφορές κατά των γυναικών από ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην κοινωνία. Βασικός χαρακτήρας της πρώτης ταινίας είναι ο Μικαελ Μπλουμκβιστ (Daniel Craig),ο οποίος με τη βοήθεια μιας ιδιόρρυθμης χάκερ (Rooney Mara) προσπαθεί να βρει το δολοφόνο μια έφηβης γυναίκας για λογαριασμό του Χενρικ Βανιερ (Christopher Plummer).

Η Rooney Mara εντελώς διαφορετική σε σχέση με ότι έχει κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα της (τη θυμόμαστε από το εξαιρετικό Social Network) δίνει μια πολύ δυνατή ερμηνεία και ανεβάζει τους τόνους στην ταινία. Σκληρή, βίαιη αλλά και εύθραυστη αγγίζει τους πάντες. Ο Craig κατά τη γνώμη μου είναι ο Μπλουμκβιστ. Βλέπουμε στην ερμηνεία του τα στοιχεία του χαρακτήρα που υπάρχουν στο βιβλίο και γενικά δίνει ένα δυνατό και ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Εξαιρετικοί οι Christopher Plummer και Stellan Skarsgard στους ρόλους του Χενρικ και Μαρτιν Βάνιερ. Ειδικά ο δεύτερος προσθέτει μεταξύ χιούμορ και τρόμου μία creepy ατμόσφαιρα στην όλη κατάσταση.

Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Fincher και την ομάδα των editors που έκαναν τα Social Network, Zodiac και Benjamin Button, όποτε ξέρουμε ότι θα έχουμε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και πως όλα τα τεχνικά μέρη θα είναι άριστα. Το μοντάζ ειδικά φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο πρώτο μισό όπου δείχνει παράλληλα τις ενέργειες των δύο πρωταγωνιστών προτού συναντηθούν, αλλά και με τα flashbacks, που βλέπουμε συνεχώς και συνδέουν διαφορετικά κομμάτια της ιστορίας.

Προσωπικά αγαπώ τις ταινίες του Fincher γιατί βρίσκω κάτι ξεχωριστό, ανατρεπτικό, σκοτεινό και διαχρονικό σε όλες. Είναι κινηματογραφιστής με όραμα και μπορείς να δεις την αφοσίωση του για το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε σκηνή και κάδρο. Μου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκε το σενάριο που είχε στα χέρια του δημιουργώντας τρόμο στις πιο σκληρές σκηνές και αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση.


Το Κορίτσι με το Τατουάζ είναι μια εξαιρετική μεταφορά ενός εξαιρετικού βιβλίου που βασίζεται στους χαρακτήρες του πρώτα και μετά στην πλοκή του. Από τους τίτλους αρχής και τη διασκευή του Immigrant Song ξέρεις ότι δεν θα δεις κάτι συνηθισμένο. Το πολύ ενδιαφέρον καστ δίνει υψηλού επιπέδου ερμηνείες, η μουσική προσθέτει μυστήριο στην όλη ατμόσφαιρα, ενώ σκηνοθεσία, μοντάζ και φωτογραφία εντυπωσιάζουν συνεχώς και κόβουν την ανάσα. Τέλος καταφέρνει με επιτυχία η ταινία να μας μεταφέρει στον τόπο που λαμβάνει μέρος, στο μυστήριο της υπόθεση που έχει να αντιμετωπίσει ο Μπλουμκβιστ και αφορά την οικογένεια Βάνιερ αλλά και στη ζωή της Λίσμπεθ και το τρόπο που αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις γύρω της, κάποτε με θυμό και βία και συναισθηματισμό.

Τίτλοι Αρχής

No comments:

Post a Comment