Saturday, February 15, 2014

Review: Vampire Academy


Η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή που έκαναν οι παραγωγοί στη μεταφορά του young adult βιβλίου της Richelle Mead στη μεγάλη οθόνη αφορά τα αδέρφια Mark και Daniel Waters που ανέλαβαν τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Ο Mark σκηνοθέτησε το 2004 από σενάριο της Tina Fey το Mean Girls, ενώ ο δεύτερος έγραψε το Heathers του 1988. Και οι δύο ταινίες είναι πετυχημένες σατιρικές κωμωδίες που βασίζονται σε μεγάλο μέρος της αφήγησης του σε γυναικείους χαρακτήρες. Δυστυχώς αυτή η εμπνευσμένη επιλογή χαραμίζεται στο Vampire Academy αφού έχουμε μπροστά μας μία άνιση ταινία που μάλλον θα ικανοποιήσει μέρος των θαυμαστών της σειράς βιβλίων.

Από την εναρκτήρια αφήγηση της πρωταγωνίστριας Rose Hathaway (Zoey Deutch) μαθαίνουμε τα βασικά πρόσωπα και πλάσματα του κόσμου που εξαπλώνεται μπροστά μας. Η Rose είναι μισός άνθρωπος μισό βαμπίρ Dhampir και προστάτης της φίλης της Lissa Dragomir (Lucy Fry). Η Lissa είναι μέλλουσα βασίλισσα και μέλος της ανώτερης ομάδας βαμπίρ που έχει τον τίτλο Moroi. Οι δύο κοπέλες μετά από μία περίοδο όπου το έσκασαν από το σχολείο, επιστρέφουν στο St. Vladimir's Vampire Academy και ξεκινάνε κανονικά τα μαθήματα. Οι Dhampir μαθαίνουν να προστατεύουν τους Moroi από τα βίαια βαμπίρ που ονομάζονται Strigoi και οι Moroi εξασκούν τις μαγικές τους ικανότητες. Σύντομα μαθαίνουμε πως τα βαμπίρ δεν απειλούνται από τον ήλιο αν και νιώθουν μία ενόχληση όταν τα χτυπάει και πως η νεαρή Lissa βρίσκεται σε κίνδυνο. Έτσι η Rose θα πρέπει να προστατεύσει την φίλη της Lissa.

Εκτός από τις δύο πρωταγωνίστριες το καστ περιλαμβάνει τον Gabriel Byrne ως το γερασμένο Victor Dashkov, την Olga Kurylenko στο ρόλο της διευθύντριας Kirova και τον Danila Kozlovsky στο ρόλο του δασκάλου της Rose.

Ένα από τα προβλήματα της ταινίας παρουσιάζεται στην προσπάθεια των δημιουργών να χωρέσουν πολύ υπόθεση και χαρακτήρες που τελικά δεν παρουσιάζουν καμία εξέλιξη. Στο πρώτο μέρος μαθαίνουμε τα πάντα μέσα από σκηνές flashback ενώ όταν η δράση μεταφέρεται στο St. Vladimir έχουμε μπροστά μας μία εφηβική ταινία όπου οι δημιουργοί επηρεασμένοι από προηγούμενες πετυχημένες ταινίες του είδους και την υπερβολική φαντασία της κεντρικής πηγής αδυνατούν να κάνουν αρκετά ενδιαφέρουσα. 

Η κεντρική ιστορία δεν αποτελεί όμως το μοναδικό πρόβλημα, αφού η ταινία φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρους στόχους στην αφήγησή της. Έτσι πολλές μικρές στιγμές υπάρχουν απλά για να μας προετοιμάσουν για ένα πιθανό σίκουελ και ο τρόπος που παρουσιάζεται η ιστορία σε συνεργασία με το editing αδυνατούν να δώσουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Επιπλέον οι δημιουργοί στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν μία μεγάλη ιστορία τρέχουν πιο γρήγορα απ'ότι χρειάζεται και είναι αρκετές οι σκηνές που το κλίμα αλλάζει απότομα. Για παράδειγμα σε μία σκηνή βλέπουμε τις κεντρικές ηρωίδες να αγωνιούν για το μέλλον τους και τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν και την αμέσως επόμενη να πηγαίνουν χαρούμενες στο τοπικό mall για να ψωνίσουν ρούχα για το χορό του σχολείου. 

Έτσι δημιουργούνται όχι σχεδιασμένες χιουμοριστικές σκηνές, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ακόμα και αυτές είναι σπάνιες και όχι αρκετές για να κάνουν τα 104 λεπτά που διαρκεί η ταινία διασκεδαστικά, έστω και για τους λάθους λόγους. Υπάρχουν βέβαια μερικές καλογραμμένες ατάκες που μεταφέρει με χιούμορ η ανερχόμενη Zoey Deutch. Και πάλι όμως αυτές αποτελούν εξαίρεση. 

Το Vampire Academy θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υπερβολή που έχει να προσφέρει το βιβλίο της Richelle Mead και να δώσει ένα πιο κωμικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχουμε μπροστά μας όμως είναι μία ταινία με βαμπίρ που δεν προσφέρει καμία στιγμή ενθουσιασμού και προσθέτοντας σκηνές δράσης, στις οποίες οι μαθητές δεν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, φτάνει σε ένα αντικλιματικό φινάλε το οποίο έχει να επιδείξει μερικά αρκετά ερασιτεχνικά ειδικά εφέ. Κρατάμε την ερμηνεία της νεαρής Zoey Deutch και μερικές καλογραμμένες ατάκες και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη young adult ταινία, αφού είναι σίγουρο πως το Vampire Academy θα ξεχαστεί αρκετά σύντομα. 

Βαθμολογία: 1.5/5

No comments:

Post a Comment