Monday, January 13, 2014

Review: Thief (1981)


Μία από τις ξεχασμένες ταινίες του μεγάλου αμερικανού δημιουργού Michael Mann είναι το Thief. Ειδικά τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως η ταινία αναφέρεται μόνο όταν μιλάμε για το εξαιρετικό Drive του Nicolas Winding Refn με το οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες. Και στις δύο ταινίες βλέπουμε τα νεονουάρ χρώματα στους δρόμους τη νύχτα και πρωταγωνιστές -αντιήρωες που έχουν τα δικά τους καταδικασμένα όνειρα και επιθυμίες.

Ο Michael Mann είχε πείρα από προηγούμενες δουλειές αλλά το Thief είναι η πρώτη ταινία του που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες και σηματοδότησε την έναρξη μίας λαμπρής καριέρας. Μπορεί το μέγεθος της παραγωγής, από τον ανερχόμενο ακόμα τότε παραγωγό Jerry Bruckheimer, να είναι μικρότερο από τις υπόλοιπες ταινίες του Mann και η handheld ψηφιακή κινηματογράφηση να απουσιάζει, το Thief όμως συστήνει το ταλέντο του σκηνοθέτη να παρουσιάζει οπτικά εντυπωσιακές σεκάνς αλλά και να στήνει πλάνα που έχουν γίνει πλέον κλασικά στη φιλμογραφία του.

Στην αγαπημένη του μετά τους Νονούς ταινία ο James Cann υποδύεται τον Frank. Ο Frank είναι ένας επαγγελματίας ληστής που αναλαμβάνει μία δουλειά που θα του παρέχει αρκετά χρήματα και θα του επιτρέψει να αποσυρθεί. Σύντομα όμως θα έρθει αντιμέτωπος με τον άνθρωπο που τον προσέλαβε. Αυτή τη φορά όμως έχει κάτι να χάσει αφού έχει γνωρίσει και ερωτευτεί την όμορφη Jessie. Εκτός από τον Cann το cast περιλαμβάνει τους ηθοποιούς James Belushi, Dennis Farina, Willie Nelson, Robert Prosky και τον William Petersen (Manhunter) σε ένα πολύ μικρό ρόλο.

Θεματολογίες που θα δούμε αργότερα σε κλασικές ταινίες του Mann παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά. Ο Frank έχει όνειρο να σταματήσει τις παρανομίες και να προστατέψει την γυναίκα που αγαπάει. Ο Frank είναι εγκληματίας αλλά ο Mann επηρεασμένος από τις καλές ταινίες των 70s και άλλες παλαιότερες γαλλικές, καταφέρνει να κάνει τον κεντρικό χαρακτήρα συμπαθή στο κοινό. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει και αργότερα σε άλλες ταινίες του Mann με αντιήρωες όπως τους χαρακτήρες που υποδύονται οι Robert De Niro στο Heat και Tom Cruise στο Collateral. Χαρακτηριστικό είναι και το soundtrack που παρέχει εδώ το γερμανικό συγκρότημα Tangerine Dream και κρατάει την ηλεκτρική μουσική που είδαμε και στις υπόλοιπες ταινίες του Mann την δεκαετία των 80s. Το Thief λειτουργεί σαν ανακοίνωση του ταλέντου του σκηνοθέτη και των θεμάτων και της οπτικής που θα τον απασχολήσουν για την υπόλοιπη καριέρα του, αλλά και σαν ένα πολύ καλό ξεκίνημα της δεκαετίας των 80s που περιλαμβάνει μία από τις δυνατές ερμηνείες του James Caan.

* Το BluRay της ταινίας κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Criterion. *

No comments:

Post a Comment