Monday, December 23, 2013

Review: The Wolf of Wall Street


Η καινούργια ταινία του Martin Scorsese, The Wolf of Wall Street είναι ένα κινηματογραφικό θαύμα. Ο μεγάλος δημιουργός κατάφερε μέσα από ένα μπάτζετ 100 εκατομμυρίων και μηδέν περιορισμούς εξαιτίας της ανεξάρτητης στο μεγαλύτερο μέρος χρηματοδότησης, να κάνει στα 71 του χρόνια μία ταινία που φιγουράρει δίπλα στις κορυφαίες προηγούμενες δουλειές του. Μία που θα σοκάρει το κοινό, θα το κάνει να γελάσει αλλά και να θαυμάσει τις τεχνικές που εφάρμοσε σε κάθε σκηνή ο Marti. Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Jordan Belfort και δείχνει την πορεία του νεαρού χρηματιστή από το ξεκίνημά του στη Wall Street μέχρι τη στιγμή που έφτασε να γράφει βιβλία παρακίνησης και συμβουλών. O Leonardo DiCaprio που συνεχίζει κάθε χρόνο και με κάθε ταινία του να δοκιμάζει τον εαυτό του όπως πολύ λίγοι σταρ, δίνει την πιο τολμηρή ερμηνεία της καριέρας του υποδυόμενος τον κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος  ίσως φτάσει με το πέρασμα των χρόνων να κοντράρει μεγάλους κινηματογραφικούς αντι-ήρωες όπως ο Σημαδεμένος.


Ο Belfort φτάνει νεαρός στην Wall Street αλλά το κραχ του 87 δεν του επιτρέπει να εκπληρώσει τα όνειρα που έχει σαν νεαρός χρηματιστής. Με πιο αξιομνημόνευτη στιγμή ένα δείπνο με έναν έμπειρο κοκαϊνομανή χρηματιστή που υποδύεται σε ένα μικρό ρόλο ο εξαιρετικός και ανεβασμένος (μην το λέμε συνέχεια) Matthew McConaughey, ο Belfort έχει πάρει τις βασικές γνώσεις για να ξεκινήσει την δική του εταιρεία στην οποία θα δουλέψουν μερικοί φίλοι. Ένας από αυτούς είναι και ο χαρακτήρας του Jonah Hill που με την ερμηνεία του μας κάνει να ξεχάσουμε το Moneyball (στο οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι άξιζε υποψηφιότητα για Όσκαρ) και οποιοδήποτε χαρακτήρα έχει υποδυθεί στο παρελθόν. Οι γνώσεις για το αντικείμενο στο επάγγελμα του χρηματιστή δεν είναι απαραίτητες. Όπως γρήγορα μαθαίνουν οι νεαροί μαθητευόμενοι του Belfort σημασία έχει να μπορείς να πουλάς όνειρα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με την αγορά και την πώληση μετοχών. Και εδώ μπαίνει το ερωτηματικό που αφορά τον πρωταγωνιστή. Αφήνοντας έξω τις πολλές παρανομίες και απάτες που βλέπουμε, μήπως είναι άδικο να εκμεταλλεύεσαι τα όνειρα και το πόσο αφελείς είναι μερικές φορές οι άνθρωποι για να πλουτίσεις εις βάρος τους. Χωρίς υπεκφυγές παίρνουμε την απάντηση από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Ο Belfort "μπορεί και ξέρει να ξοδεύει χρήματα καλύτερα". Έτσι ξεκινάει το πιο υπερβολικό και άγριο ταξίδι πλούτου που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε ταινία. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, πάρτι, ναρκωτικά, απάτες, γυναίκες και ακόμα περισσότερα πάρτι και ναρκωτικά. 

Τι συναρπαστικό υπάρχει όμως στο να βλέπεις  για 180 λεπτά μία ταινία στην οποία οι χαρακτήρες δεν είναι συμπαθητικοί και για τους οποίους δεν νοιάζεσαι. Υποψιάζομαι πως μόνο κάποιος που έχει ζήσει την μεγάλη ζωή μπορεί να κάνει μία τέτοια ταινία. Και μόνο κάποιος που έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο αυτού που κάνει αλλά παρότι 71 χρονών έχει την ενέργεια κάποιου με τα μισά χρόνια. Αυτός που φυσικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις είναι ο Martin Scorsese που μας έχει παρουσιάσει στο παρελθόν επικές ταινίες για τον κόσμο της μαφίας με τα Goodfellas και Casino. Μας μεταφέρει τώρα στον κόσμο των χρηματιστών και τις συνήθειες του Belfort που δεν διαφέρουν πολύ από αυτές των μεγαλύτερων μαφιόζων και καταφέρνει να κάνει διασκεδαστικό ένα τόσο σκοτεινό στο χαρτί ταξίδι. Μέσα σε όλη την τρέλα και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών, αυτό για το οποίο πραγματικά θα θυμόμαστε το Wolf of Wall Street είναι το χιούμορ του. Και ο Λύκος της Wall Street είναι η πιο αστεία ταινία του Marti από την περίοδο των After Hours και The King of Comedy. Περιέχει το χαρακτηριστικό χιούμορ που έρχεται από σκοτεινές ιστορίες  και μπορεί τελικά να μην προσελκύσει μέρος των θεατών που δεν συμμετέχουν στην όλη πλάκα. Η ταινία σίγουρα δεν δημιουργήθηκε για να αγαπηθεί από όλους.

Πολύ σημαντική στο τελικό αποτέλεσμα είναι η συνεισφορά και του Terence Winter (Sopranos) που καταφέρνει μέσα σε όλα τα υπερβολικά σκηνικά και τη μανιακή σκηνοθεσία του Scorsese να δώσει εξαιρετικές ατάκες αλλά και να παρουσιάσει τον τρόπο που ζούσαν και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν (στο παρελθόν?) οι χρηματιστές όταν τους εμπιστεύονταν τα χρήματά του ο κόσμος. Με ένα καστ που εκτός των DiCaprio και Hill περιλαμβάνει τους Matthew McConaughey, Margot Robbie, Jon Favreau, Kyle Chandler, Rob Reiner και Jean Dujardin, ο Scorsese και η συχνή συνεργάτης του Thelma Schoonmaker βρίσκουν χρόνο για όλους τους ηθοποιούς.

Το ταξίδι του Wolf of Wall Street είναι τρελό και απαιτητικό και η χρονική διάρκεια της ταινίας είναι μεγάλη. Το χιούμορ, οι απάτες, τα πάρτι, οι γυναίκες, τα ναρκωτικά είναι πολλά και ο Martin Scorsese και ο σεναριογράφος Terence Winter παίρνουν στιγμές από το βιβλίο του Belfort και δημιουργούν απίστευτα υπερβολικές και αξιομνημόνευτες σκηνές. Βλέπουμε επίσης τον Leonardo DiCaprio στην ίσως καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του και τον Jonah Hill δίπλα του στον πιο αβανταδόρικο χαρακτήρα που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα. Ο Scorsese ξέρει πολύ καλά τους χαρακτήρες του και τον κόσμο στον οποίο ζούνε και επιλέγει να σαγηνεύσει και εξαντλήσει τελικά το κοινό μέχρι το φινάλε που είναι εξίσου τρομακτικό με τις ενέργειες των πρωταγωνιστών τους όποιους όσο εύκολο είναι να κρίνουμε τόσο δύσκολο είναι να σταματήσουμε να παρακολουθούμε.  Το The Wolf of Wall Street μία ταινία με την υπογραφή του Martin Scorsese, μία ακόμα πολύτιμη προσθήκη στη απίστευτη φιλμογραφία του και σίγουρα μίας από τις κορυφαίες κινηματογραφικές προτάσεις για τη φετινή χρονιά.

Βαθμολογία: 9/10

No comments:

Post a Comment