Tuesday, February 26, 2013

Review: Beautiful Creatures [2.5/5]

Στην μετά Twillight εποχή έρχεται το Beautiful Creatures. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο των Kami Garcia και Margaret Stohl τα πρώτα trailer μας παρουσίασαν την επικίνδυνη(!) σχέση μεταξύ ενός εφήβου και μίας μάγισσας που επειδή το witch είναι πολύ mainstream προτιμά το caster. Κάτι από spellcasters για όσους έπαιζαν yu-gi-oh όταν ήταν μικροί. Το trailer μάλλον δεν εντυπωσίασε κανέναν, ενώ η ημερομηνία εξόδου της ταινίας την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου μάλλον δεν βοήθησε. Έτσι πέρασε και δεν ακούμπησε στο αμερικάνικο box office.Με όλα αυτά στο μυαλό δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες για την ταινία. Τελικά μάλλον άδικο είχα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η ταινία μας παρουσιάζει τον Ethan που υποδύεται ο Alden Ehrenreich. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο νεαρό που διαβάζει ψαγμένα βιβλία, βλέπει όνειρα για μία κοπέλα που δεν έχει συναντήσει και ανυπομονεί να φύγει από το μέρος που μεγάλωσε. Τα πάντα αλλάζουν όμως όταν εμφανίζεται στο σχολείο η Lena (Alice Englert), μία περίεργη κοπέλα που δεν έχει φίλους και δεν μιλάει με κανέναν. Θείος της Lena είναι ο απόμακρος Macon, που υποδύεται σε μία περίεργη επιλογή ο μεγάλος Jeremy Irons. Οι δύο έφηβοι περνούν το χρόνο τους συζητώντας το φινάλε του Τιτανικού, και άλλα ψαγμένα βιβλία και τους λόγους που ανυπομονούν να μεγαλώσουν. Όταν θα έρθουν πολύ κοντά η Lena θα του αποκαλύψει πως αυτή και η περίεργη οικογένεια της είναι όλοι casters. Επίσης σύντομα έρχονται τα 16έκτα γενέθλιά της. Πρόκειται για την πιο σημαντική μέρα της ζωής της, κατά την οποία θα κρίνει αν θα είναι καλή μάγισσα ή όχι.

Μην ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται. Ο λόγος? Το Beautiful Creatures τουλάχιστον στο πρώτο μισό είναι γεμάτο χιούμορ που παραδόξως λειτουργεί. Για παράδειγμα το σινεμά της περιοχής παίζει μία ταινία που έχει τίτλο Final Destination 6, υπάρχει η ατάκα "ακόμη και οι μάγισσες μισούν τα σίκουελ" και άλλα τέτοια αστεία. Επίσης η ταινία είναι στα καλύτερα της όποτε εμφανίζεται στην οθόνη η Emma Thompson που μεταξύ σοβαρού και αστείου προσπαθεί να παρασύρει τη νεαρή πρωταγωνίστρια στον κακό της εαυτό, η κουκλάρα Emmy Rossum που κλέβει τις σκηνές της και ο τεράστιος Jeremy Irons, ως ο προστατευτικός θείος. Και μόνο που εμφανίζεται στην ταινία με φουλ άσπρα ρούχα και παίζει πιάνο ρίχνουμε χαμόγελα. Εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο και η υποψήφια για όσκαρ πέρσι Viola Davis.

Όλος ο ρυθμός χάνεται όμως όσο η ταινία προχωράει και επικεντρώνεται στη σχέση των εφήβων που είναι δύσκολο να πιστέψεις. Επίσης κουραστική καταντάει η Lena που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα είναι καλή ή κακή μάγισσα. Γενικά οι δύο νεαροί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, ενώ αμφιβάλλω αν περνούν καλά τις πολλές ώρες που περνούν μαζί.

Γενικά δεν μιλάμε για κακή ταινία και το κοινό που στοχεύει η παραγωγή θα φύγει σίγουρα ικανοποιημένο. Θα μιλούσαμε όμως για κάτι καλύτερο αν υπήρχαν περισσότερα ρίσκα στο σενάριο, το οποίο παίρνει περίεργη πορεία για να βγάλει δράμα από το πουθενά στο φινάλε. Το πρώτο μισό πάντως έχει αρκετό χιούμορ και ωραία φαντασία, ενώ οι μεγάλοι σταρ στους  supporting ρόλους είναι πολύ καλοί και κρατάνε τελικά το ενδιαφέρον του κοινού στις σκηνές τους, την ώρα που όλη η ταινία έπρεπε να είναι βασισμένη σε αυτούς.


Βαθμολογία: 2.5/5

No comments:

Post a Comment